Error in RapidMiner.init();

ankit92
ankit92 New Altair Community Member
edited November 2024 in Community Q&A
Hi

I am trying to write a simple code in Java that uses RapidMiner processes. Before I continue writing code for creating processes or operators, I wrote a single line code for initializing RapidMiner. Following error occurs as soon as RapidMiner.init() is executed. Can anyone help..

Jun 11, 2013 11:15:54 AM com.rapidminer.tools.ParameterService init
INFO: Reading configuration resource com/rapidminer/resources/rapidminerrc.
Jun 11, 2013 11:15:54 AM com.rapidminer.tools.I18N <clinit>
INFO: Set locale to en.
Jun 11, 2013 11:15:54 AM com.rapid_i.Launcher ensureRapidMinerHomeSet
INFO: Property rapidminer.home is not set. Guessing.
Jun 11, 2013 11:15:54 AM com.rapid_i.Launcher ensureRapidMinerHomeSet
INFO: Trying base directory of classes (build) 'D:\Ankit Mittal\Eclipse Workspace\RapidText'...gotcha!
Jun 11, 2013 11:15:55 AM com.rapidminer.tools.plugin.Plugin registerPlugins
INFO: Register plugin: Text Processing
Jun 11, 2013 11:15:55 AM com.rapidminer.tools.plugin.Plugin registerPlugins
INFO: Register plugin: Web Mining
Jun 11, 2013 11:15:56 AM com.rapidminer.tools.expression.parser.ExpressionParserFactory getExpressionParser
WARNING: A valid expression Parser is not registered with the factory
Jun 11, 2013 11:15:56 AM com.rapidminer.parameter.ParameterTypePassword decryptPassword
WARNING: Password in XML file looks like unencrypted plain text.
Jun 11, 2013 11:15:56 AM com.rapidminer.tools.expression.parser.ExpressionParserFactory getExpressionParser
Jun 11, 2013 11:15:56 AM com.rapidminer.tools.OperatorService parseOperators
WARNING: Failed to register operator: RapidMiner Core : declare_missing_value
com.rapidminer.operator.OperatorCreationException: Operator cannot be constructed: 'declare_missing_value(com.rapidminer.operator.preprocessing.filter.DeclareMissingValueOperator)': null
at com.rapidminer.operator.OperatorDescription.createOperatorInstance(OperatorDescription.java:354)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.registerOperator(OperatorService.java:519)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.parseOperators(OperatorService.java:301)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.parseOperators(OperatorService.java:293)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.parseOperators(OperatorService.java:293)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.parseOperators(OperatorService.java:269)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.registerOperators(OperatorService.java:231)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.registerOperators(OperatorService.java:204)
at com.rapidminer.tools.OperatorService.init(OperatorService.java:133)
at com.rapidminer.RapidMiner.init(RapidMiner.java:559)
at rapid.miner.ProcessCreator.createProcess(ProcessCreator.java:32)
at rapid.miner.ProcessCreator.main(ProcessCreator.java:16)
Caused by: java.lang.reflect.InvocationTargetException
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Unknown Source)
at com.rapidminer.operator.OperatorDescription.createOperatorInstanceByDescription(OperatorDescription.java:369)
at com.rapidminer.operator.OperatorDescription.createOperatorInstance(OperatorDescription.java:346)
... 12 more
Caused by: java.lang.NullPointerException
at com.rapidminer.operator.preprocessing.filter.DeclareMissingValueOperator.<init>(DeclareMissingValueOperator.java:103)
... 18 more

Jun 11, 2013 11:15:57 AM com.rapidminer.tools.OperatorService init
INFO: Number of registered operator classes: 509; number of registered operator descriptions: 510; number of replacements: 437

Answers

• Marco_Boeck
    Marco_Boeck New Altair Community Member
    Hi,

it seems to be you are missing required libraries. Are you sure you do have all the required libs from the rapidminer/lib folder in your classpath? In this specific case the jep.jar seems to be missing for example.

Regards,
    Marco

Welcome!

It looks like you're new here. Sign in or register to get started.

Welcome!

It looks like you're new here. Sign in or register to get started.